Motorfiets kuipen zijn die plastic omhulsels die over het frame van de motor worden geplaatst om de luchtweerstand te verminderen en de motor zijn unieke look te geven.

Ze zijn echter ook te gebruiken om wat stijl en flair aan je motor toe te voegen. Een van de beste manieren om dit te doen, is door je kuipen een nieuwe kleur te geven met een spuitbus.

Zelfs als je nog nooit motor kuipen hebt gespoten, is het proces vrij eenvoudig! Het enige wat je nodig hebt is een ontvetter, schuurpapier, grondverf en spuitverf om je kuipen schoon te maken, voor te bereiden en uiteindelijk te spuiten.

Hieronder helpen we je stap voor stap op weg.

Deel 1: Reinigen en schuren van de kuipen

Voordat je aan de slag kunt met het daadwerkelijk spuiten van de kuipen zullen ze eerst gedemonteerd, goed gereinigd en geschuurd moeten worden.

Stap 1: Verwijder de kuipen van de motorfiets en plaats ze in een goed geventileerde ruimte.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 1 Mercurius Tools

Draai alle bouten los waarmee de kuipen aan het frame van de motorfiets zijn bevestigd om ze te verwijderen. Het is handig om de bouten te labelen zodat je ze op de juiste plek terug kunt plaatsen.
Plaats de kuipen in een open werkruimte om te voorkomen dat de dampen van de spuitverf te geconcentreerd worden als je de stroomlijnkappen gaat spuiten. Je kunt de kuipen ook buiten spuiten, let dan goed op de temperatuur. Rond de 18 á 20 graden is ideaal. Spuit niet in de zon.

Nadat je de kuipen hebt verwijderd, kun je verder naar de volgende stap.

Als je werkt met gloednieuwe kuipen die nog niet zijn bevestigd, kun je deze stap overslaan.

Stap 2: Reinig de kuipen met zeepsop om eventueel vuil van het oppervlak te verwijderen.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 2 Mercurius Tools

Meng gewoon afwasmiddel en heet water in een emmer, dompel vervolgens een spons in het water en gebruik deze om de kuipen schoon te maken.

Gebruik een cirkelvormige schrobbeweging voor het beste resultaat. Als je klaar bent, moet je al het zeepsop eraf spoelen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Als je kuipen eerder zijn gebruikt, let dan vooral op de kuipdelen die lager zitten en in de loop van de tijd smeer hebben verzameld (rond de zijstandaard of onder het motorblok). Deze gebieden kunnen extra aandacht nodig hebben om volledig te worden schoongemaakt. Gebruik indien nodig een grondige ontvetter, remmenreiniger of wasbenzine.

Als er emblemen of stickers op de motorkuipen zitten, gebruik dan een haardroger om er rechtstreeks warmte op aan te brengen om de lijm los te maken en ze  er gemakkelijk af te halen.

Stap 3: Gebruik schuurpapier met korrel 600 om het oppervlak van de kuipen te schuren.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 3 Mercurius Tools

Schuur in een cirkelvormige beweging terwijl je matige druk uitoefent op het oppervlak. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 600.
Door het oppervlak van de kuipen glad te maken, zullen de primer en verf later veel gemakkelijker aan het oppervlak hechten.

Het is voldoende om de kuipen op deze manier op te ruwen. Bestaande laklagen hoef je niet volledig te verwijderen.

Stap 4: Spoel de kuipen af ​​om het stof te verwijderen en laat ze drogen.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 4 Mercurius Tools

Door het oppervlak van de kuipen te schuren, heeft zich veel stof op de delen verzameld, dat moet worden verwijderd voordat je ze kunt spuiten.

Veeg de kuip af met water en een microvezeldoek om ervoor te zorgen dat al het stof is verwijderd.

De kuipen hebben waarschijnlijk 1 uur nodig om volledig te drogen, je kunt dit proces versnellen door het meeste water met een schone doek te verwijderen. Leg de kuipen niet in de zon, als ze te warm zijn voor het spuiten kan de primer te snel drogen waardoor deze niet goed hecht of vloeit.

Deel 2: Aanbrengen van de primer, kleurlak en blanke lak

Stap 5: Breng een primer aan op de kuipen en laat deze drogen.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 5 Mercurius Tools

Spuit de primer in 2 of drie dunne lagen zodat het oppervlak bedekt is met een gladde, consistente laag.
Spuit de primer in gelijkmatige bewegingen zonder op een bepaalde plek te stoppen om te voorkomen dat er vlekken achterblijven.

Laat de primer ten slotte ongeveer 1 uur drogen.

Stap 6: Spuit een de basiskleur op de kuipen en laat het drogen.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 6 Mercurius Tools

Draag voor maximale veiligheid een verfdampmasker (geen stofmasker!) en een veiligheidsbril bij het aanbrengen van verf op de kuipen.

Bedek het volledige oppervlak van de kuipen met deze eerste laag en zorg ervoor dat er geen plekken achterblijven waar de primer nog zichtbaar is. Spuit de kleurlak in gelijkmatige bewegingen zonder op een bepaalde plek te stoppen om te voorkomen dat er vlekken achterblijven.

–LET OP: Schud de bus goed tussendoor om druipers en het wegvallen van druk te voorkomen–

Deze dunne laag heeft ongeveer 5 a 10 minuten nodig om te drogen.

Breng vervolgens op dezelfde manier nog 3 tot 4 lagen aan met steeds 5 tot 10 minuten tussen de verschillende lagen. Deze nat-in-nat techniek zorgt voor een optimale hechting tussen de verschillende lagen en zorgt voor een professioneel eindresultaat.

Stap 7: Schuur de kuipen nat nadat de basiskleurlaag is opgedroogd.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 7 Mercurius Tools

–LET OP: alleen in geval van problemen bij de vorige stap!–

Als na stap 6 de kuipen naar wens zijn dan ga je verder naar stap 8. Mochten er onverhoopt wat zakkers of stofjes in de lak zitten, lees dan hieronder verder.

Spuit wat water op het oppervlak van de kuipen om ze nat te maken en gebruik vervolgens schuurpapier met korrel 1000 om ze glad te schuren. Ga vervolgens over de kuipen met een kleefdoek als je klaar bent om alle stof te verwijderen en ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Stap 8: Breng 3 lagen blanke lak aan op de kuipen zodra de verf is opgedroogd.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 8 Mercurius Tools

Als de kleurlak 2 uur heeft gedroogd kun je verder met het aanbrengen van de blanke lak. Spuit de eerste blanke laklaag op de kuipen. Laat het ongeveer 5 a 10 minuten drogen en herhaal dit proces om een ​​tweede en derde laag toe te voegen.

Het toevoegen van blanke lak helpt de verf te beschermen tegen blootstelling aan de elementen.

Stap 9: Laat de kuipen 24 uur drogen en bevestig ze vervolgens weer aan de motor.

How to Motorfiets kuipen spuiten met een spuitbus stap 9 Mercurius Tools

Gebruik dezelfde bouten die je aan het begin van dit proces van de kuipen hebt verwijderd om ze weer aan de motorfiets te bevestigen.

Zodra dit is gebeurd, is de motor klaar om te rijden!

Onze andere How To artikelen vind je hier.