Als je van plan bent om kaal metaal te gaan spuiten helpen we je graag door de juiste stappen heen.

Zoals met de meeste verfklussen, zal het eindresultaat grotendeels bepaald worden door de tijd die je besteedt aan het metaal voor te bereiden op de verf.

Begin met werken in een goed geventileerde ruimte en hang uw werkstuk op aan het plafond met behulp van haken en draad, of plaats het op een verhoogd oppervlak zoals een paar schragen.

De voorbereidingen voor het spuiten van het metaal

Om metaal voor te bereiden en te spuiten heb je schuurpapier, ontvetter, primer en je keuze aan spuitverf nodig. Vergeet niet om handschoenen, oogbescherming en een verfdampmasker te dragen.

De eerste stap in het spuiten van metaal is het grondig reinigen. Het metaal kan er schoon uitzien en aanvoelen, maar alle vet, olie, vuil of roest dat achterblijft, zal voorkomen dat de verf goed op het oppervlak hecht.
Vermijd het gebruik van water om metaal te reinigen; gebruik in plaats daarvan een ontvetter. Deze droogt snel en laat een schoon oppervlak achter. Gebruik indien nodig vooraf een roestomzetter om roest dat je niet heeft kunnen wegschuren om te zetten. Als je het metaal grondig hebt schoongemaakt, probeer het dan niet aan te raken, want olie van je huid kan het weer vuil maken.

De volgende stap is het gebruik van schuurpapier, wrijf het over het hele oppervlak van het te spuiten oppervlak. Dit zorgt ervoor dat de primer nog beter op het metaal hecht.

Het metaal opruwen voor het spuiten van de primer.

Nadat het metaal is opgeruwd, is het klaar om te worden geprimed. Zorg er opnieuw voor dat u zich in een goed geventileerde ruimte bevindt en juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.
Een epoxy primer is ideaal voor het schilderen van metaal en vormt de basis die nodig is om te hechten aan de verf.
Volg de instructies van de fabrikant achterop de spuitbus voor de beste resultaten. Schud de primerbus krachtig gedurende 3 minuten. Je zou de knikker aan de binnenkant moeten horen rammelen.

Spuit in korte vloeiende bewegingen van links naar rechts over het metaal en houd de spuitbus ongeveer 25cm van het oppervlak. Twee lagen primer moeten voldoende zijn.

Het kiezen van de juiste lak voor het spuiten van metaal

Bij het spuiten van een kleur heb je de keuze uit veel verschillende soorten lak en kleuren. Je kunt kiezen uit de volgende opties bij het spuiten van metaal:

Dit zijn de meest geschikte lakken voor deze klus, om het makkelijker te maken voor u hebben we niet alle mogelijkheden getoond.
Heef u hulp nodig bij het kiezen van de juiste lak of de juiste kleur? Neem dan even contact met ons op, we helpen u graag en vrijblijvend!

Spuiten van het metaal

Laat de primer grondig drogen op basis van de suggestie van de fabrikant voor het spuiten.

De kleurlak wordt op dezelfde manier aangebracht en er kunnen maximaal 3 lagen worden gebruikt. Maak vloeiende bewegingen met de spuitbus en voorkom dat je op 1 plaats blijft hangen. Dan krijg je een ophoping van verf en is de kans op zakkers groot.

Als je eenmaal klaar bent met spuiten, kun je genieten van het feit dat je zelf het werk hebt gedaan en een paar honderd euro hebt bespaard die een poedercoater of spuiter je zou kosten. Het geweldige aan een spuitbus schilderwerk? Als de verf onverhoopt toch slecht wordt dan kun je hem gemakkelijk bijspuiten om hem te repareren.