Ben je de kleur van je autovelgen zat of zijn deze in de loop der jaren beschadigd en toe aan een opfrisbeurt?

Zelf je velgen spuiten doe je eenvoudig als je de volgende stappen volgt.

Stap 1: Verzamel alles wat je nodig hebt om je velgen te spuiten

Voordat je aan deze klus begint is het verstandig om alle benodigdheden te verzamelen. Voor het beste resultaat heb je minstens de volgende spullen nodig:

Stap 2: Besluit waar je wilt gaan spuiten

“Waar kan ik mijn velgen spuiten?” Wordt ons net zo vaak gevraagd als “Hoe moet ik mijn wielen spuiten?”

Je moet je wielen spuiten op een goed geventileerde locatie die beschermd is tegen wind.

De ruimte moet zo stofvrij mogelijk zijn. Als het een rustige dag is, kun je je wielen buiten op het gras of op de oprit spuiten, mits er niet teveel pollen in de lucht zitten.

Waar je ook besluit de velgen te spuiten, bescherm de omgeving tegen overspray. Als het een frisse dag is, zit je beter in een garage of werkplaats met een open deur.

Stap 3: Verwijder de wielen van de auto.

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 3 Mercurius Tools

Tenzij je wilt leren hoe je spuitverf van jouw auto kunt verwijderen, zul je moeten beginnen met het verwijderen van alle 4 de wielen van de auto.

Bovendien krijg je druppels, zakkers en is er kans op slechte dekking als je je wielen probeert te spuiten terwijl ze nog op het voertuig zijn gemonteerd.

Stap 4: Reinig de velgen grondig.

Een goede afwerking krijgen als je je wielen spuit, begint met het voorbereidende werk. Het voorbereidende werk begint met het reinigen van de wielen. Hier bespreken we hoe je zwarte velgen, chromen velgen of velgen die je wilt spuiten, reinigt.

Begin met een mengsel van zeep en water. Spray op alle oppervlakken van het wiel. Let goed op de gebieden tussen de spaken.

Gebruik oude t-shirts of andere (microvezel) doeken om al het vet en vuil van het wiel te verwijderen. Grondig spoelen met water. Gebruik doeken om het wiel droog te vegen en eventuele zeepresten te verwijderen.

Stap 5: Verwijder roest, loszittende verf en andere narigheid

Als het oppervlak niet glad is voordat je de primer aanbrengt, zal het eindresultaat ook niet glad zijn. Ook bij een vullende primer zit er een limiet aan de oneffenheden die deze kan verhelpen.

Nu is het tijd om serieus aan de slag te gaan met het schoonmaken van de wielen.

U kunt een staalborstel gebruiken, een staalborstel die aan een boormachine is bevestigd of een staalborstel die aan een haakse slijper is bevestigd.
Ongeacht de methode, verwijder alle roest en afbladderende verf/blanke lak. Zorg ervoor dat je alle sporen van roest andere corrosie of verwering verwijdert.

Na het reinigen met de staalborstel, schuurt u het wiel eerst met schuurpapier met korrel 240 en vervolgens met schuurpapier met korrel 600.

Na het schuren de hele velg met scotch brite schuurvlies nalopen tot je een gladde afwerking hebt.

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 5c Mercurius Tools

Was het wiel af, droog het en veeg het vervolgens af met een goede ontvetter. Inspecteer het wiel zorgvuldig. Het oppervlak moet glad aanvoelen. Eventuele onvolkomenheden moeten worden geborsteld, opnieuw geschuurd en nagewreven met schuurvlies totdat het hele oppervlak glad is.
Professionele spuiterijen weten hoe ze autowielen moeten spuiten omdat ze weten hoe ze wielen moeten reinigen. Dit reinigingsproces vereist veel aandacht voor detail en bepaalt het eindresultaat.

Pas als je wiel schoon en droog is, ben je klaar om een primer aan te brengen.

Stap 6: Plak de band en de omliggende omgeving af.

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 6 Mercurius Tools

Voordat je klaar bent om een primer aan te brengen, moet je de band beschermen tegen overspray. Er zijn twee methoden om dit te doen; met schilderstape en maskeerpapier of -plastic of een stapel speelkaarten.

Als je speelkaarten gebruikt, plaats je deze onder de velg tussen de band en de velg. Zorg ervoor dat de kaarten elkaar overlappen, zodat geen enkel deel van de band zichtbaar is. Dit is niet de beste methode, maar wel de meest eenvoudige en goedkope.

De beste manier om je banden tegen overspray te beschermen, is door afplaktape en maskeerpapier of maskeerplastic te gebruiken. Plak eerst de rand van de band af met afplaktape. Duw het tape goed onder de velg, tussen het wiel en de band.

Gebruik vervolgens afplaktape om maskeerpapier of maskeerplastic over de band te bevestigen. Neem een strook schilderstape en bedek het ventiel. Dit voorkomt dat verf het ventiel verstopt.

Plaats ten slotte het wiel op een een stuk zeil, een oud laken of op kranten. Dit beschermt het gebied rond en onder het wiel tegen overspray.

Stap 7: Breng een primer aan voor een optimale hechting

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 7 Mercurius Tools

Nu loont alle voorbereiding. Het is tijd om de eerste laag vullende primer aan te brengen. Een vullende primer bereidt de ondergrond voor op de beste verfhechting. Je zou 2 tot 3 lagen van de primer aan moeten brengen. Een goede  primer zorgt voor een gladde afwerking van de lak en voorkomt tevens roest.

Breng de vullende primer aan in dunne laagjes en laat elke laag 5 tot 10 minuten drogen voordat u de volgende laag aanbrengt.

Stap 8: Spuit de velgen in de gewenste kleur.

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 8 Mercurius Tools

Breng de verf aan door in een gelijkmatig tempo heen en weer te spuiten.

Houd de spuitbus op een afstand van 20-30 centimeter, niet te dicht bij het wiel, anders loopt de verf weg.
Laat elke verflaag 5 á 10 minuten drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.

Stap 9: Breng een blanke lak aan voor het beschermen van de kleurlak

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 9 Mercurius Tools

Breng 1 of 2 lagen blanke lak aan als toplaag. Voor de blanke lak heb je de keuze uit een standaard 1K blanke lak of een hardere 2K lak die beter bestand is tegen beschadigingen, chemicaliën en weersinvloeden.

Net als bij de verf en primer, moet elke laag licht worden aangebracht en 5 a 10 minuten drogen voordat de volgende laag wordt aangebracht.

Stap 10: Geniet van het resultaat en monteer de wielen.

How to Zelf je velgen spuiten met een spuitbus stap 10 Mercurius Tools

Verwijder de afplaktape, krant, speelkaarten en al het andere dat wordt gebruikt als bescherming tegen overspray. Laat de wielen indien mogelijk een nacht drogen.

Monteer de wielen opnieuw. Dit is een goed moment om je banden te roteren! Wees voorbereid op het ontvangen van complimenten van vrienden die je “nieuwe” wielen bewonderen.

Ze zullen je waarschijnlijk niet geloven als je ze vertelt hoe gemakkelijk het was om je wielen te spuiten met de producten van Mercurius Tools.

Onze andere How To artikelen vind je hier.