Als de verf van je auto er groezelig en vaal uitziet of je alleen op zoek bent naar een andere kleur, kan een doe-het-zelf carrosserie je duizenden euro’s besparen. Goed voorbereid werk en systematisch zijn in je aanpak zal ervoor zorgen dat je auto er in een mum van tijd nieuw uitziet. Volg onze gids hieronder voor een snelle inleiding over het schilderen van uw auto en ga vervolgens aan het werk.

Wat heb je nodig om zelf je auto te spuiten?

Het spuiten van je auto is een tijdrovende klus, dus hou een paar dagen of een paar weekenden vrij. Het is het beste om een ​​schuur te gebruiken om de elementen te vermijden, maar het kan ook buiten worden gedaan, afhankelijk van het weer en met behulp van bepaalde voorzorgsmaatregelen.

Je hebt genoeg 1200- en 2000-korrelig nat en droog schuurpapier nodig, een elektrische of luchtgestuurde schuurmachine, maskeringstape, kranten voor maskering, een luchtcompressor en een spuitpistool, een buffer, verfverdunners, gezicht maskers, veiligheidsbril, ondervacht, aflak van acryl- of emailverf en lak met blanke lak. Een stofafzuiger, hoewel niet essentieel, helpt het gebied schoon te houden.

Voor een kleine of middelgrote auto heb je ongeveer een liter basecoat of primer nodig, drie liter topcoat en twee tot drie liter blanke lak. Voor grote auto’s, gebruik 4 liter van base coat, vier liter topcoat, en drie tot vier liter blanke lak. Professionals zullen minder dan dit gebruiken, maar houden rekening met een paar oefenreeksen en eventuele correcties die u moet doen. Bovendien is het beter om te veel verf te hebben dan te weinig.

Als u de originele kleur van uw auto wilt gebruiken, dan geeft u de kleurcode aan ons door en kunnen wij de juiste lak voor u mengen.

Het spuiten van een auto met een spuitbus

Om een auto met een spuitbus te spuiten, zijn er een aantal stappen die u moet volgen.

  1. Maak de auto schoon voordat u begint met spuiten. Gebruik een stofvrije doek om stof, vuil en olie te verwijderen. Was de auto ook grondig met een milde shampoo. Laat de auto drogen voordat u verder gaat.
  2. Verwijder eventuele onvolkomenheden zoals krassen, roest of barstjes. Gebruik hiervoor een schuurpapier of een krasverwijderaar. Zorg ervoor dat de auto helemaal glad is voordat u begint met spuiten.
  3. Masker de delen van de auto die u niet wilt overschilderen. Gebruik hiervoor masking tape en afdekfolie. Maak de randen van de afdekfolie goed vast zodat er geen verf op komt.
  4. Schud de spuitbus goed voordat u begint met spuiten. Test de spuitbus op een stuk papier of een oude doek voordat u begint met spuiten om te zorgen dat de verf op de juiste manier uit de bus komt.
  5. Begin met spuiten vanuit ongeveer 30 cm afstand en houd de bus recht. Beweeg de bus heen en weer terwijl u spuit. Zorg ervoor dat u de verf gelijkmatig aanbrengt.
  6. Laat de verf drogen voordat u een volgende laag aanbrengt. Dit kan afhankelijk van de verfsoort en weersomstandigheden een paar uur tot enkele dagen duren.
  7. na 2 of 3 lagen verf, laat de verf een paar dagen drogen, voordat u de masking tape verwijderd.
  8. Als de verf helemaal droog is, kunt u de masking tape en afdekfolie verwijderen. Gebruik hiervoor een schaar of een mes om de randen van de folie los te snijden. Trek de folie dan voorzichtig weg.
  9. Polijst de auto met een polijstmiddel om de verf een glanzende afwerking te geven.

Houd er rekening mee dat spuiten met een spuitbus meer tijd en vaardigheid vergt dan het gebruik van een verfroller of kwast. Het is ook belangrijk om te weten dat de kwaliteit van de verf uit een spuitbus vaak lager is dan professionele verf die met een verfspuit wordt aangebracht.

Als u geen ervaring heeft met spuiten, is het aan te raden om professioneel advies te vragen of

 

 

Onze andere How To artikelen vind je hier.